Roser Capdevila, 75 anys i una exposició.

enportadainfantillogo

Roser Capdevila, il·lustradora i creadora de les conegudíssimes Tres bessones celebra, avui el seu 75è aniversari. Aquest fet coincideix amb l’exposició Llapis… i acció! Roser Capdevila dibuixa que fa un recorregut per la seva prolífica trajectòria al Palau Robert de Barcelona fins el dia 27 d’abril de 2014.

RoserCapdevila 700x70-15

Cartell de l’exposició al Palau Robert de Barcelona

rosercapdevilaexposició

Roser Capdevila amb les seves filles.
Imatge: Palau Robert. Barcelona

La Roser va estudiar Belles Arts a l’Escola Massana de Barcelona. En un principi, però, va estar un temps a la docència i més endavant va crear una empresa de disseny, confecció i estampació de roba per a la llar amb la seva germana. A partir dels anys 80 va començar a dedicar-se a la seva autèntica vocació, il·lustrar i escriure. El conte La cosidora (1981) es considera l’inici de la seva carrera com a il·lustradora i amb aquesta obra va ser finalista del Premi Apel·les Mestres a l’edat de 41 anys.

bruixa avorrida

Originals de la Bruixa Avorrida.
Imatge: Palau Robert. Barcelona

Som les tres bessones (1983) és el primer conte d’aquests personatges, ara tan coneguts, on la Roser Capdevila explica les seves vivències arran del naixement de les seves filles Helena, Teresa i Anna l’any 1969. L’exposició al Palau Robert es fa, també, per commemorar els 30 anys de la publicació del primer conte de Les tres bessones. A partir de l’any 1985 va començar a aparèixer el personatge de la Bruixa Avorrida a les seves històries, inspirat en una mestra de la infància de la Roser que la castigava per dibuixar a classe. El gran èxit de Les tres bessones, amb les seves històries traduïdes a 35 idiomes, va fer que l’any 1990 es convertís en una sèrie d’animació de la mà de la productora Cromosoma, esdevenint un gran èxit internacional. Les històries de les bessones es van poder veure a 158 països i el món de Les Tres bessones va créixer de manera exponencial:  es va crear sèries independents com la que protagonitzava la Bruixa Avorrida i també Les Tres bessones bebès, amb històries quotidianes pensades per als més petits, a més a més de crear-se jocs per ordinador i tota mena de productes multimèdia i de marxandatge.

tresbessones3alacarta

Un capítol de Les tres bessones.

Però a més a més, Roser Capdevila és autora d’altres personatges, com la girafa Palmira que condueix una vespa, li encanta la música i es considera un alter ego de la seva autora, la cangur Estefania, la vaca Melodie, la gallina Gatinette o el be negre amb potes rosses. És autora de més de 300 títols publicats a diferents països, alguns encarregats directament d’editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica i Japó. I es dóna el cas que algunes d’aquestes obres han restat inèdites a Catalunya. El gran èxit de Les tres bessones ha eclipsat, en alguns moments, tota aquesta altra faceta de l’escriptora i  il·lustradora barcelonina i que també ha tingut gran reconeixement internacional (les històries de la girafa Palmira, creades l’any 1984 continuen, avui en dia, reeditant-se al Japó).

Alguns llibres de la Roser Capdevila en alemany, japonès i francès

L’any 2005, la Roser va tenir un greu accident que li va suposar una pèrdua important de visió. Des de llavors ha deixat de dibuixar de manera professional però després una llarga recuperació torna a tenir la mateixa il·lusió i energia d’abans.

Durant tots aquests anys d’intens treball, ha obtingut els més grans reconeixements per a la seva dedicació al món de la il·lustració i el llibre infantil com el Premi d’il·lustració de la Generalitat de Catalunya (1984), el premi Möebius pel Cd-Rom Jugar i aprendre (1997), el Premi Nacional de l’Àudiovisual del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1999), Medalla Francesc Macià del Departament de Treball (2002), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2004), el Premi Trajectòria del Gremi d’Editors  de Catalunya (2005), el Medalla d’or de la Ciutat al mèrit artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2006) i la Medalla d’honor del Parlament de Catalunya (2010). Profundament agraïda per aquests reconeixements i per l’estimació popular, l’any 2011 va decidir va donar a la Biblioteca de Catalunya més de 3.000 originals perquè forméssin part del seu fons.

Documents de Roser Capdevila a la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s