2014: Centenari del naixement de Tove Jansson “mare” dels Mumin

Aquest 2014 se celebra el centenari del naixement de Tove Jansson (1914-2001) autora i il·lustradora finlandesa, de parla sueca, coneguda per ser la creadora dels Mumin, una família de trolls escandinaus blancs, amb certa semblança als hipopòtams. De les seves històries se n’han venut més de 15 milions d’exemplars arreu del món i han estat traduïdes a 44 llengües. L’empresa que gestiona el seu llegat, Oy moomin characters, Ltd, a mans de la família Jansson, és l’empresa finlandesa amb més beneficis del país i gestionen tot tipus de productes de marxandatge, sèries de televisió que, amb més de 100 episodis, s’han emès a un centenar de països, pel·lícules, un parc d’atraccions temàtic i un museu i han rebutjat diverses vegades l’oferta de Disney per comprar-los. Es va fer especialment famosa al Japó arran de l’emissió de la sèrie de televisió dels Mumin i és allà on, a més a més del seu país natal, està tenint un especial ressò el centenari del naixement de Jansson.

La primera història dels Mumin la va escriure l’any 1939 però no va poder ser publicada fins l’any 1945, just després de la 2a Guerra Mundial. El primer títol era Los Mumin. La gran inundación. El va seguir una nova història d’aquests personatges publicada l’any 1946. Amb el seu tercer llibre, l’any 1951, i que va traduïr a l’anglès, es va internacionalitzar el seu èxit.

L’any 1954, les aventures de la família Mumin es van convertir en una tira còmica diària que es publicava al rotatiu anglès London Evening News, el diari més llegit en aquells moments i que arribava a 12 milions de lectors diaris. La tira còmica es va mantenir durant 7 anys, tot i que en alguns moments l’autora va patir símptomes d’esgotament i falta d’inspiració. Considerava que li treia molt de temps per dedicar-se a altres activitats com pintar o escriure per adults, que era el que en aquell moment li interessava més. Per ajudar-la, el seu germà Lars va començar a col·laborar-hi, en un principi s’encarregava dels guions però més endavant també va treballar en la il·lustració. Junts van crear l’empresa Oy Moomin characters. 

L’any 1975, l’autora i il·lustradora finlandesa va escriure la seva última història sobre els Mumin i a partir d’aquell moment es va dedicar a escriure per adults. Destaca The Summer book, l’únic d’ells que es va traduïr al castellà.

Tove Jansson va rebre diversos reconeixements per la seva carrera però el més important va ser el premi Hans Christian Andersen de literatura infantil i juvenil l’any 1966, quan ja era mundialment famosa.

Va morir l’any 2001 a l’edat de 87 anys. Des de l’any 1993 Oy Moomin Characters està gestionat per la seva neboda Sophia.

Llibres dels Mumin a la Biblioteca Joan Triadú de Vic:

I sobre l’autora i il·lustradora:

 

Per celebrar el centenari del seu naixement, està previst que es facin activitats arreu del món durant l’any 2014. A Barcelona, les activitats, organitzades per la Universitat de Barcelona, se celebraran del 5 al 7 de maig.

Per a més informació sobre els actes organitzats arreu del món vegeu: Pàgina oficial del centenari de Tove Jansson

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s