50 anys del clàssic Charlie i la fàbrica de xocolata

enportadainfantillogo
L’any 1964 es va publicar per primera vegada Charlie i la fàbrica de xocolata. Avui, cinquanta anys després, és un clàssic de la literatura infantil amb més de 20 milions d’exemplars venuts i la seva traducció a 55 idiomes. Es tracta de l’obra més coneguda de l’escriptor Roald Dahl, de la que se n’han fet adaptacions per al cinema, per a òpera i fins i tot, per un musical del West End londinec.

El seu autor, Roald Dahl (Cardiff, 13 de setembre de 1916 – Oxford, 23 de novembre de 1990) va créixer al país de Gal·les en una família d’origen noruec. De ben petit va perdre el seu pare i la seva mare va decidir seguir amb l’exprés desig del seu marit de donar als seus fills una educació britànica. Així doncs, el petit Roald va passar per diverses escoles com a intern malgrat la gran enyorança que sentia. Era bo en esports, conegut arreu per la seva gran alçada i li encantava la literatura i també la fotografia. Molts dels fets que va viure durant aquesta època van servir-li d’inspiració pels seus llibres. L’any 1934, acabats els estudis va anar a fer una travessa per Terranova i després va entrar a treballar a la petrolera Shell que, després d’un temps de formació, el va enviar a treballar a l’Àfrica. Allí el va trobar l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Es va allistar a la Royal Air Force britànica com a pilot d’aviació i al cap de poc temps, en un accidentat aterratge d’emergència es va fracturar el crani, el nas i va quedar cec. Després de ser rescatat miraculosament enmig del desert i de la seva llarga recuperació encara va participar en algunes batalles, però les seqüeles de l’accident eren massa importants i va ser retornat a casa.

Començava així una nova etapa a la vida de Roald Dahl, entrant a treballar a l’Ambaixada britànica als Estats Units. Arrel d’un article publicat a la premsa americana sobre la seva experiència a la guerra, i que va tenir molt de ressò, va començar a escriure de manera habitual. A més a més, la seva col·laboració amb els Serveis d’informació britànics el va posar en contacte amb el món de l’espionatge i especialment amb l’espia canadenc William Stephenson conegut com a l’Intrèpid i de qui va ser amic durant dècades tot i que la seva amistat li portar més d’un problema. L’any 1953 es va casar amb l’actriu americana Patricia Neal, matrimoni que va durar 30 anys i amb qui va tenir cinc fills. Després del seu divorci l’any 1983, es va casar amb Felicity Crosland, una bona amiga de la seva primera dona. Roald Dahl va morir l’any 1990 als 74 anys a causa d’una estranya malaltia de la sang. La gran tasca solidària que Dahl va fer en els àmbits de la medicina, especialment en la investigació de malalties que van afectar els seus fills, i també en la literatura van ser continuats per la seva vídua a través de la Fundació Roald Dahl. L’any 2005 es va inaugurar el Roald Dahl Museum and Story Center a Buckinghamshire (Gran Bretanya) on Dahl va viure i escriure durant 36 anys i des de l’any 2008 el premi The Roald Dahl funny prize premia obres de literatura infantil que destaquin pel seu sentit de l’humor.

Charlie i la fàbrica de xocolata, de la qual es commemora enguany els 50 anys de la seva publicació, es van inspirar en una situació real que va viure de petit Roald Dahl, els tastos de xocolata que feia quan estava a un internat i una coneguda empresa de dolços i xocolates els els donava perquè opinessin sobre els productes nous. Al llibre, el protagonista és Charlie Bucket, un nen d’una família molt pobre que viu al costat d’una misteriosa fàbrica de xocolata. Charlie creix sentint les meravelloses i misterioses històries sobre la fàbrica que li explica el seu avi, que hi havia treballat de jove. Després de despedir tot el personal, ara és un misteri qui hi treballa. Un dia Charlie llegeix un anunci a la premsa sobre un concurs: qui trobi un tiquet daurat de dins d’una de les xocolatines, podrà fer una visita privada a la fàbrica de xocolata. Sortosament, en Charlie serà una dels cinc nens de tot el món que aconseguiran els tiquets. Conèixer el propietari de la fabrica, Willy Wonka i la visita corresponent es convertirà en una aventura d’allò més emocionant.

A més a més de Charlie i la fàbrica de xocolata, Dahl va escriure altres obres que es van convertir en les grans preferides dels nens i nenes durant el segle XX: Matilde, Les bruixes, James i el préssec gegant o El fantàstic Mr. Fox són algunes d’elles. De fet, la primera obra infantil que va escriure, l’any 1943, es deia Els Gremlins i estava inspirada en els mecànics d’avions de la Royal Air Force (RAF) britànica durant la Segona Guerra Mundial. Walt Disney es va interessar en portar a la gran pantalla aquesta història però al final no ho va aconseguir. Quaranta anys després, l’any 1984 Steven SpilberCharlie i la fabrica de xocolata filmg va estrenar al cinema Els gremlins, que d’una manera molt llunyana es basava en l’obra de Roald Dahl. A més a més de literatura infantil, Dahl també va escriure per adults, especialment relats curts de terror que es caracteritzaven pel seu humor negre i pels finals sorprenents i inesperats, així com  també va escriure poesia. Durant els anys 60 també va fer de guionista de pel·lícules com James Bond: Només es viu dues vegades o Chitty chitty bang bang. L’any 1971 es va estrenar la versió cinematogràfica de Charlie i la fàbrica de xocolata anomenada Willy Wonka i la fabrica de xocolata, dirigida per Mel Stuart i protagonitzada per Gene Wilder. Aquesta versió no va agradar a Roald Dahl, de tal manera que no va donar mai més permís perquè es fessin pel·lícules de les seves obres. De fet, les versions cinematogràfiques dels seus llibre s’han estrenat, gairebé totes, després de la seva mort l’any 1990. L’any 2005 va estrenar-se una nova versió de Charlie i la fàbrica de xocolata, dirigida per Tim Burton i amb Johnny Depp en el paper de Willy Wonka.

Per més informació consulteu la web oficial de Roald Dahl.

Llibres de Roald Dahl a la Biblioteca Joan Triadú:

Infantils:

En anglès:

Adults:

Articles de revista:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s