Alícia al país de les meravelles: 150 anys

enportadainfantillogoEl llibre Alícia al país de les meravelles, un dels grans clàssics de la literatura infantil, celebra enguany 150 anys de la seva publicació. El va escriure Lewis Carroll, pseudònim del matemàtic, escriptor i sacerdot anglicà Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898). Tot i que va sortir publicat per primera vegada el dia 24 de maig de 1865, la història del conte d’Alícia comença un temps abans, concretament l’estiu de 1862 en un viatge en vaixell pel riu Tàmesis on, a part de l’escriptor, també hi havia la família Liddell i les seves tres filles: Lorina (13 anys), Alice (10 anys) i la més petita wikipedia Alice_LiddellEdith (8 anys). Per distreure-les de l’avorriment, l’autor es va inventar una història que va anomenar Les aventures subterrànies d’Alícia, un conte ple de fantasia i imaginació que va agradar tant a les nenes que li van demanar si els hi podia donar per escrit. No va ser fins dos anys després que Carrol va regalar a Alice, la seva preferida de les nenes i a qui va dedicar el conte, el manuscrit al que va incloure il·lustracions fetes per ell mateix. Arrel del conte regalat a Alice, Carroll es va decidir publicar-lo. Va tornar a reescriure el conte, afegint-hi un parell de capítols i va encarregar els dibuixos a l’il·lustrador anglès John Tenniel, que va fer 42 il·lustracions. Va ser en aquest moment que la història també va prendre el seu nom definitiu Alícia al país de les meravelles. L’editorial MacMillan & CO va fer la primera edició, amb una tirada de 2000 exemplars que principalment es van vendre als Estats Units perquè l’il·lustrador no estava satisfet amb la qualitat de la publicació i la majoria d’exemplars es van vendre a un editor d’aquell país. L’editorial en va fer una nova edició que va sortir a finals de 1965.

escacs

Imatge original de John Tenniel obtinguda a http://www.alice-in-wonderland.net

Beñat-O

Il·lustració: Beñat Olaberria. http://www.150alice.com

L’argument té com a protagonista una nena, l’Alícia, que tot perseguint un conill en un camp, cau en una llodriguera que, en realitat és l’accés al País de les meravelles, un món de fantasia amb criatures ben peculiars, animals que parlen i objectes animats. Allí hi troba alguns dels personatges més coneguts de la literatura infantil com el gat de Cheshire, el Conill blanc o la Reina de cors mundialment coneguda pel seu mal geni. La història està plena d’al·lusions humorístiques als amics de Lewis Carroll i també a l’educació i a política anglesa de l’època. Es tracta d’una obra que es pren com a referent del gènere de la literatura de l’absurd i que ha influenciat de manera molt significativa les obres del gènere fantàstic. Se n’han fet òperes, espectacles de dansa, pel·lícules, obres de teatre i en trobem referències en tots els àmbits de la cultura.

El conte Alícia al país de les meravelles es va fer molt famós ràpidament i ja en aquella època es va traduir al francès i a l’alemany. Actualment només es conserven 23 còpies d’aquella primera l’edició de 1865. Lewis Carroll va escriure una segona part del conte, que es titulava Alícia a través del mirall. Les dues adaptacions cinematogràfiques d’Alicía al país de les meravelles produïdes per Walt Disney (de dibuixos animats l’any 1951 i la versió de 2010 dirigida per Tim Burton) combinen l’argument de les dues obres.

a terra meravellesEn català, es va publicar l’any 1927 per primera vegada amb una traducció de Josep Carner i il·lustrat per Lola Anglada.

Per commemorar els 150 anys de la publicació d’Alicía al país de les meravelles s’han organitzat exposicions i activitats de tots tipus arreu del món, però especialment a la Gran Bretanya, d’on era originari l’autor. Destaquem 150 Alice Project, un projecte d’il·lustracions fetes per autors d’arreu del món al voltant del llibre de Carroll que es convertirà en un llibre. També s’ha editat una col·lecció de segells i postals amb motius del conte d’Alícia a càrrec de l’il·lustrador anglès Graham Baker-Smith.

Alice-FDC-Final-01A.indd

Els segells creats per la Royal Mail anglesa. Imatge: http://www.royalmail.com/alice

 

A la Biblioteca Joan Triadú de Vic podeu trobar:

Nina-Popovska1

Il·lustració: Nina Popovska a http://www.150alice.com

Versions d’Alícia al país de les meravelles:

I* Contes fins a 6 anys:

 • Adams, Jennifer; Oliver, Alison. Alícia al país de les mervalles: el primer llibre dels colors. Barcelona: Coco Books, 2014. Col.: Literatura Mini. I* Ada (Nascuts per llegir).
 • Burgas, Àngel; Blanch, Ignasi. Alícia i el país de meravellesBarcelona : La Galera, 2007. I* Bur. Recreació d’Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll. I* Bur

I** Contes de 7 a 10 anys

I*** Contes d’11 a 13 anys

Novel·la juvenil:

 • Carroll, Lewis. En el mundo del espejo: continuación de Alicia en el pais de las maravillas. Barcelona: Juventud, 1944. JN Car

aliciaCòmics:

 • Carroll, Lewis. Alicia en el país de las maravillas: novela gráfica. Madrid: Libros Disney, cop. 2010. IC Car. (Adaptació al còmic de la pel·lícula dirigida per Tim Burton).

Novel·la:

 • Carroll, Lewis. A través de l’espill: i tot allò que Alícia hi va trobar. Barcelona: Quaderns Crema, 1985. Col.: Mínima de butxaca; 17. Trad.: Amadeu Viana. N Car

Sobre Alícia al pais de les meravelles:

 • Pérez Morán, Ernesto. Alicia en el cine: múltiples versiones de un cuento universal dins Clij. Barcelona: Fontalba, 1988-  . N. 238 (nov./des. 2010), p. 36-41
 • Pérez Morán, Ernesto. El espejo convertido en pantalla: algunos ecos de Alicia en el cine dins Clij. Barcelona: Fontalba, 1988-  . N. 238 (nov./des. 2010), p. 42-48

Àudiovisuals:

 • Alice in Wonderland: original Walt Disney records sountrack. [S.L.]: Walt Disney, 2010. CD 520 Ali (Banda sonora musical de la pel·lícula dirigida per Tim Burton).
 • Alicia en el país de las maravillas. Una película de Tim Burton. [S.l.] : Walt Disney, [2010]. IDVD Ali (Adaptació cinematogràfica dirigida per Tim Burton)
 • Carroll, Lewis. Alicia en el país de las maravillas. [Castro Urdiales]: Libervox, [2011]. Narrador: Sonia Román. Audiollibre. (Es pot descarregar en format MP3 des del catàleg des les Biblioteques XBM).

Llibres inspirats en el conte d’Alícia al país de les meravelles o en Lewis Carroll:

 • Arboleda, Diego. Prohibido leer a Lewis Carroll. Madrid: Anaya, 2013. Il.: Raúl Sagospe. Premio Lazarillo 2012. I*** Arb
 • Agustí, Jordi. Alicia en el país de la evolución. Barcelona: Crítica, 2013. Col.: Drakontos. JN Agu
 • Tebo. Alicia en el país de los monos. Barcelona: Editores de Tebeos, cop. 2012. Dibuixos: Keramidas. Color: Nob. IC Teb
 • Castaño, Eduard; Mora Lluís. Un conte embolicat de Lewis CarrollBarcelona: Laertes, 1998. Col.: Lectures i itineraris; 30. 51 Cas (Llibre de matemàtiques per alumnes de secundària amb activitats basades en les qüestions matemàtiques i de lògica que plantejava Lewis Carroll als lectors de la revista The monthly parcket).
 • Martín Anguita, Carmen. Clásicos en escena. Barcelona: Planeta, 2010. I792 Mar
 • Picazo, Cristina; Llongueras, Montserrat. Alícia al país de les meravelles. Barcelona: Parramón, 1997. Col.: Treballa el teu conte. I793.9 Pic (Llibre de manualitats relacionades en diferents aspectes del clàssic de Lewis Carroll).

De l’autor, Lewis Carroll:

Recursos a internet:

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s