Iela Mari, la revolució dels àlbums il·lustrats

enportadainfantillogoEl 5è Laboratori d’experimentació lectora de la Biblioteca Joan Triadú, que portava per títol Quatre caixes i un univers, va estar dedicat a l’obra de la dissenyadora i il·lustradora italiana Iela Mari (Milà, 1931-2014).

Mari-Iela_kalandracacom

Iela Mari. Imatge: http://www.kalandraka.com

Aquesta autora (de soltera, Gabriela Ferraro), va revolucionar la il·lustració infantil durant els anys seixanta quan va publicar el seu llibre El Globito Rojo (1967). Va estudiar disseny a l’Acadèmia de Brera (Milà) lloc on va conèixer el seu marit Enzo Mari i amb qui va col·laborar en algun dels seus llibres. Tot i això, ella es considerava autodidacta. També va fer de professora a l’Escola de Disseny de Milà.

Segons ella mateixa explicava, estava cansada de no trobar llibres apropiats pels seus fills i va començar a investigar amb el seu marit sobre la percepció visual dels nens més petits per intentar trobar un llenguatge adequat per als infants que encara no han après a llegir. A partir d’aquí va sortir publicat el seu primer llibre El Globito rojo, un àlbum il·lustrat que explicava sense paraules la història d’un globus vermell que s’anava transformant en altres objectes (una poma, una papallona, una flor, un paraigües…), utilitzant imatges de gran impacte, amb formes i colors molt bàsics, amb traços senzills però amb il·lustracions molt detallades.

globo1kalandracacom

El globito rojo. Imatge: http://www.kalandraka.com

Va publicar un total de 9 llibres, tots ells amb característiques similars: històries circulars, imatges poètiques, il·lustracions molt detallades, de gran impacte però sense paraules o molt poques, fàcils d’interpretar pels nens i que conviden a reflexionar sobre la natura, el cicle de la vida i la quotidianitat, etc.

Els llibres de Iela Mari han esdevingut clàssics de la literatura infantil i n’han gaudit diverses generacions de nens i nenes de molts països diferents sense notar el pas del temps, perquè les seves històries són atemporals, al marge de modes o tendències. El seu llenguatge visual ha suposat un punt i apart en els llibres pels més petits, una autèntica revolució dels àlbums il·lustrats.

la-manzana-y-la-mariposaLlibres de Iela Mari a la Biblioteca Joan Triadú:

Altres llibres de l’autora a les Biblioteques XBM:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s