Premis Hans Christian Andersen 2016

hcaawardEl passat dia 2 d’abril es van anunciar els guardonats amb el premi Hans Christian Andersen de literatura infantil 2016 en el marc de la Fira del llibre infantil de Bolonya. Es tracta del premi més prestigiós del seu àmbit i per això també és conegut com “el petit premi Nobel”. Es concedeix cada dos anys a escriptors i il·lustradors vius pel conjunt de la seva obra i la seva contribució a la literatura infantil i juvenil. L’organitza l’IBBY (International Board on Books for Young People), un organisme internacional que té 75 seccions nacionals arreu del món. Precisament són aquestes seccions nacionals les encarregades de proposar els seus candidats com a nominats pels premi Hans Christian Andersen i un jurat internacional format per persones especialitzades en literatura infantil i juvenil acaba decidint el guanyador.

Aquest premi té dues categories: escriptors i il·lustradors i es concedeix des de l’any 1956. El premi s’entregarà el 20 d’agost de 2016 en el 35è Congrés de l’IBBY que es farà a Auckland, Nova Zelanda.

Els guardonats amb el premi Hans Christian Andersen 2016 han estat: Cao Wenxuan (escriptor xinès) i Rotraut Susanne Berner (il·lustradora alemanya).

Cao Wenxuan (1954-  )

És el primer autor xinès que guanya el Premi Hans Christian Andersen. És professor a la Universitat de Pequín i autor de diversos llibres de literatura infantil. Els seus llibres estan ambientats a la Xina rural de la seva infantesa, on va créixer amb grans dificultats a causa de la profunda pobresa que hi havia. Els jurat del premi  ha destacat que la seva infantesa, malgrat ser materialment molt pobre, va ser emocionalment i estèticament rica i això es reflecteix a les seves obres. La prosa és fluïda, poètica i honesta i a vegades s’hi reflecteixen els moments durs de la vida. Segons el jurat Cao Wenxuan escriu molt bé sobre les complexes vides dels nens que afronten grans reptes. És un exemple que escriure una prosa meravellosa i explicar històries sobre nens valents que s’enfronten a grans dificultats i reptes pot atreure a una gran quantitat de lectors infantils així com contribuir a la tradició literària a la Xina tot fent un homenatge a la realitat del món infantil. A més a més, els llibres de Cao Wenxuan no menteixen sobre la condició humana, reconeixen que la vida pot ser tràgica i que els nens poden patir. Alhora poden estimar i ser salvats per la qualitat humana i la bondat que es troben quan estan més necessitats, segons el comunicat de l’IBBY.

El llibre més conegut internacionalment de Cao Wenxuan és Bronze and Sunflower, un conte situat a la revolució cultural xinesa que té com a protagonistes una noia de ciutat, Sunflower que es trasllada a viure a un poblet de la zona rural de Xina amb la seva família quan el pare, artista, és enviat a fer treballs forçats al camp, situació que van viure milions de xinesos durant la dècada dels anys 60 i 70.

Els seus llibres han estat traduïts a l’anglès, francès, italià, japonès i coreà.

Retraut Susanne Berner (1948- )

Va estudiar Disseny gràfic a la Universitat de Ciències Aplicades de Múnic i durant un temps va treballar en publicitat. Des de 1977 treballa com a il·lustradora i dissenyadora gràfica. Ha il·lustrat nombrosos llibres de tots tipus amb molt d’èxit, tot i que prefereix treballar amb àlbums il·lustrats. Ha rebut diversos premis dels quals destaca el Premi Alemany de literatura infantil i juvenil l’any 2006 pel conjunt de la seva obra.

collage estacionsSegons el jurat dels premis Hans Christian Andersen, el treball de Berner té la virtut de tenir un estil reconeixible però alhora estar totalment al servei del text i les seves necessitats i en el cas dels àlbums il·lustrats al seu univers específic. Està disposada a prendre riscos – La princesa viene a la cuatro: una historia de amor n’és un clar exemple, així com el còmic basat en contes de fades Definitely Not for the Little Ones i Cuando la muerte vino a nuestra casa, escrit per Jürg Schubiger. Els seus llibres poden ser divertidíssims i, al mateix temps, profundament emotius. I no té por de mostrar els moments obscurs i difícils de la vida. Els Wimmel Books (a l’estat Espanyol editats amb la col·lecció Libros de las estaciones de l’editorial Anaya i que estan disponibles a la Biblioteca Joan Triadú) són un exemple de com construir un món complex i molt elaborat ple de petites i atractives històries que poden ocupar al lector durant hores tan sols amb el poder visual de les seves il·lustracions. Berner mai menysté el seu públic i tot i això els seus llibres són entesos inequívocament pels nens. Tots els infants del món mereixen tenir contacte amb els seus llibres, brillants, rics, emocionalment purs i profundament atractius.

 A la Biblioteca Joan Triadú de Vic podeu trobar diversos llibres de Retraut Susanne Berner, tant com a autora com a il·lustradora. Podeu consultar-los a l’Aladí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s