Premis literaris Ciutat de Girona 2016

A finals del mes de setembre es va celebrar la nit literària en que es van concedir els Premis literaris Ciutat de Girona 2016. Entre els diversos premis concedits ( Prudenci Bertrana de novel·la, Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola d’assaig, Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a iniciatives digitals de i sobre literatura catalana) hi ha el 31ena edició del premi Ramon Muntaner de literatura juvenil, que enguany s’ha emportat la novel·la Herba negra de Ricard Ruiz Garzón i Salvador Macip.

Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón, autors d’Herba negra

És un thriller apocalíptic amb tocs de ciència-ficció i rerafons ecologista on un grup de joves descobreix per casualitat una organització secreta que vol acabar amb la civilització. Per fer-ho, vol prendre el control de la societat comercialitzant una beguda elaborada amb una nova modalitat d’herba modificada en un laboratori. Es tracta d’una novel·la trepidant ambientada a la Vall de Boí tot i que també hi apareixen ciutats com Salt i Vic, on els protagonistes hauran d’investigar i resoldre un munt de trencaclosques per poder salvar el món tal i com el coneixem.

Aquest premi està dotat amb 6.000 euros i l’edició de l’obra guanyadora, a cura de l’editorial Fanbooks del Grup 62. Està previst que surti a la venta el 23 de novembre de 2016.

Premi Lletra 2016 per a iniciatives digitals i sobre literatura catalana

joanaraspallappEn l’edició 2016 dels premis Ciutat de Girona, també ha estat premiada una altra iniciativa relacionada amb la literatura infantil i juvenil. Concretament ha estat el 16è premi Lletra per a iniciatives digitals, que ha guardonat Un món de poesia, una plataforma digital dedicada a l’obra de Joana Raspall i que té al capdavant del projecte al seu nét Ernest Cahué.

És una aplicació digital per a mòbils i tauletes per a nens i nenes de 5 a 12 anys que des del seu llançament ha tingut un gran èxit amb més de 10000 usuaris registrats. Un món de poesia és un joc educatiu basat en els poemes de Joana Raspall que a través de tres mons (lletres, animals i natura, temes cabdals en l’obra de la poetessa) i de diverses activitats introdueixen als infants en l’univers poètic de l’autora. Amb l’ús de l’App Un món de poesia els infants aprenen com es crea un poema i milloren habilitats com la comprensió lectora, la memòria, la comprensió oral o la lectura en veu alta. De fet, una de les activitats estrella és el Videorecitador on els nens i nenes es poden gravar recitant poemes de Joana Raspall i compartir-ho a les xarxes socials. Moltes escoles ja estan utilitzant aquest recurs digital i cada dia en fan ús milers d’usuaris.

A més a més, el jurat del premi ha destacat que per tirar endavant el projecte, apart de rebre finançament públic i d’empreses privades, han engegat una campanya de crowfunding amb tant d’èxit que ha permès resoldre el finançament.

Aquest premi està dotat amb 2.000 euros i els promotors del projecte ja han anunciat les seves intencions de traduïr la plataforma a l’anglès i al castellà.

El gran èxit que ha tingut l’aplicació també obre noves perspectives com el nou projecte que els seus responsables tenen en ment: una sèrie d’animació basada en Joana Raspall i les seves poesies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s