Premis Lazarillo 2016

Durant aquest mes de novembre s’han donat a conèixer els premis Lazarillo a la Creació literària i d’Àlbum il·lustrat que concedeix l’OEPLI (Organización española para el libro infantil i juvenil) i les seves seccions regionals. Són els premis més antics de la literatura infantil i juvenil a l’Estat Espanyol, es van crear l’any 1958, i estan dotats amb 3.000 euros cada un.

Premio Lazarillo a la Creación literaria 2016.

Enguany s’hi van presentar 161 obres de tots els gèneres, tot i que la majoria de narrativa. Pel que fa a les llengües, 143 eren en castellà, 10 en gallec, 6 en català i 2 en euskera.

carles-canoLa guanyadora ha estat El secret de l’avi, del valencià Carles Cano i Peiró. El jurat ha destacat “l’originalitat de les seves històries amb una evolució dels contes que va des del plantejament i estructura més clàssica del conte tradicional a relats molt innovadors. És una obra ben escrita, amb el llenguatge cuidat i suggeridor que s’adequa a les diverses narracions.”

El secret de l’avi és un recull de cinc contes que s’inventa l’avi Nicolau per als seus néts Miquel i Maria a partir d’objectes que hi ha al seu entorn i que no estan col·locats on els toca. L’autor, Carles Cano, va estudiar Filologia catalana, ha exercit la docència durant més de 20 anys i des dels anys 80 escriu per a infants i joves. També ha fet de guionista per a ràdio i televisió. Ha rebut diversos premis durant la seva carrera literària dels quals destaca aquest mateix premi Lazarillo l’any 1994 per l’obra de teatre infantil T’he enxampat caputxeta.

Premio Lazarillo Álbum il·lustrado 2016.

barrios-de-coloresLa guanyadora en aquesta categoria ha estat Barrios de colores amb textos d’Ana González Menéndez i il·lustracions de Kike Ibáñez. En aquest Premi s’hi han presentat 58 projectes.

El jurat ha valorat “la força i l’impacte de la simplicitat de l’obra on aquesta simplicitat respon a una idea més complexa en que els autors han sabut establir una harmoniosa i coherent composició entre text, tipografia, forma i color.”

La història se centra en un barri on de sobte uns senyors ben estranys s’emporten els fanals i la foscor s’apodera del barri. L’autora dels textos, Ana González Menéndez és doctora en Filosofia especialitzada en Teoria de les arts i l’estètica per la Universitat Complutense de Madrid, docent i investigadora en aquesta universitat i també en d’altres. L’autor de les il·lustracions és Kike Ibáñez, un donostiarra que va estudiar Arts gràfiques, disseny gràfic i il·lustració. Des de 2008 es dedica professionalment al disseny i la il·lustració de manera independent i també és professor.

barrios-de-colores-2

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s