Programa de foment de la lectura 2016/2017. Primària

programa-de-foment-de-la-lectura

Presentació

La Biblioteca Joan Triadú, en tant que equipament que facilita l’accés a la formació al llarg de la vida dels ciutadans, proporciona diferents serveis a les escoles amb l’objectiu de donar a conèixer els recursos, els serveis i les activitats que ofereix la Biblioteca, de fomentar l’hàbit de la lectura i de mostrar la Biblioteca com un equipament cultural, de formació, de lleure i de cohesió social.

Aquest curs 2016-2017, la Biblioteca Joan Triadú, conjuntament amb la Regidoria d’educació de l’Ajuntament de Vic, ofereix un programa de foment de la lectura a les escoles bressol, de primària, de secundària i de batxillerat de Vic, amb l’objectiu de crear l’hàbit lector entre els escolars, fomentar l’accés a la lectura i a la cultura i contribuir al desenvolupament cognitiu de l’infant.

A través d’aquest programa, les habituals visites que les escoles fan a la Biblioteca es complementen en visites, per part dels professionals de la Biblioteca, a l’escola. La Biblioteca es trasllada a les escoles amb lots de llibres que es deixaran a l’aula i que els alumnes es podran emportar en préstec a casa. Per a educació primària, la visita del personal de la Biblioteca a les escoles consistirà, segons el cicle educatiu, en:

  • Presentar el lot de llibres que es quedarà a l’aula.
  • Fer una sessió de contes.
  • Realitzar un laboratori d’experimentació lectora al voltant d’un lot de llibres concret.
  • Treballar l’àlbum il·lustrat.

En ser un programa pilot, aquest curs 2016-2017 podran participar 3 centres, en cadascun dels cicles educatius que abraça el programa. I dins de cada cicle (infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior), cada escola haurà de decidir amb quin curs participa. Les sessions que la Biblioteca farà a l’escola tindran una durada d’una hora.

1. Visites de l’escola a la Biblioteca

La Biblioteca ofereix serveis i activitats per als centres educatius de la ciutat de Vic. Les escoles poden concertar visites en horari d’obertura, trucant prèviament al telèfon 93 883 33 25 o bé per correu electrònic: b.vic.jt@diba.cat

  • Les visites són gratuïtes i són realitzades pel personal de la Biblioteca.
  • La Biblioteca s’adapta, a l’hora de fer la visita, a les necessitats de l’escola.
  • La visita de l’escola a la Biblioteca té la durada d’1 hora i consta d’una part teòrica, molt dinàmica, i una part pràctica, que s’adequa a cada curs.

Com a norma general, les visites de l’escola a la Biblioteca consisteixen, segons el cicle educatiu, en:

Educació infantil (P3, P4 i P5)

visitesEs donen unes pinzellades sobre el què és una biblioteca. Una activitat participativa en què els nens i nenes, a través d’uns pòsters il·lustrats, aprenen què es pot i no es pot fer a la biblioteca. Després, s’ensenya el què amaga El cofre del tresor i s’explica un conte. Abans que s’acabi la visita, els nens i nenes tenen temps de triar, remenar i mirar els contes que hi ha a la Biblioteca. 

Educació Primària (Des de 1r fins a 6è)

GeniusCarnetLa visita consta d’una part teòrica, interactiva i dinàmica, en què s’explica el què és la biblioteca, els seus serveis, activitats i la seva normativa. I una part pràctica on, a través del joc, es posa en pràctica tot el què s’ha explicat.

Tant la visita com el joc proposat s’adapta als diferents nivells acadèmics. L’explicació teòrica esdevé més complexa a mesura que avancem en el cicle, de la mateixa manera que el joc s’adequa a les edats que tenen els alumnes.

 2. Activitats de la Biblioteca a l’escola

Activitats que s’ofereixen als centres educatius de Vic. En cadascun dels cicles educatius que abraça el programa hi podran participar 3 escoles (les places són limitades). 

Educació infantil (P3, P4, P5)

gatettempsdecontesSessions de narració de contes a l’escola.

La Biblioteca proposa unes sessions de narració de contes a l’escola. El personal de la Biblioteca presenta el lot de llibres que porta. Es mostra el lot de llibres i es deixa el lot a l’aula per tal de reforçar i promocionar el gust per la lectura. Els lots van acompanyats de notes que contenen jocs, endevinalles, cançons, refranys, curiositats… creades amb la intenció que els nens i nenes rebin una informació periòdica de la Biblioteca.

L’activitat s’acaba amb l’explicació d’un dels contes que hi ha al lot.

Els objectius de la sessió és:

  • Despertar l’interés per la lectura.
  • Reforçar el conte com a eina per expressar emocions, imaginar, aprendre, descobrir…
  • Donar a conèixer els contes que hi ha a la Biblioteca, tant a mestres com a alumnes.
  • Donar a conèixer la Biblioteca i els seus serveis.

Cicle inicial (1r i 2n)

elveidedaltSessions de narració de contes a l’escola.

El personal de la Biblioteca va a l’escola amb un conjunt de contes seleccionats. S’ensenya els contes i s’expliquen alguns d’ells.

La durada de l’activitat serà 1 sessió de 45 – 60 minuts. Cada escola haurà de triar amb quin nivell acadèmic vol participar.

Els objectius de les sessions són:

  • Fomentar l’hàbit de la lectura.
  • Reforçar el conte com a eina per expressar emocions, imaginar, aprendre, descobrir…
  • Donar a conèixer els contes que hi ha a la Biblioteca, tant a mestres com a alumnes.
  • Donar a conèixer la Biblioteca i els seus serveis.

Cicle mitjà (3r i 4rt)

Laboratoris d’experimentació lectora.

Els laboratoris són espais de creació pensats per experimentar al voltant de la lectura: llegir amb tots els sentits, aprendre a llegir les imatges i els sons, entendre la creació literària com un joc i la imaginació poètica com una forma artística. Una activitat en què els llibres són els protagonistes i en què es combina lectura amb un treball manual.

ŒjoanaraspallelmeumondepoesiaEl laboratori que proposem per aquest cicle és Bestiari de poesia. Un laboratori per experimentar amb els llibres de poesia, que ens permetrà veure com diferents autors han descrit els animals. Després de jugar amb les paraules i amb els sons, després d’estructurar versos i estrofes, donarem vida de paper a aquests animals descrits a les poesies proposades. Un laboratori de lletres i imatges que gira entorn dels bestiaris poètics. Els objectius d’aquest laboratori són:

  • Descobrir el gènere poètic des d’una nova perspectiva. La poesia com un gènere amè i lúdic.
  • Descobrir poetes del nostre país.
  • Experimentar amb els llibres.

p1000798Un altre laboratori que es pot triar és L’armari de l’Olívia. Aquest laboratori té com a objectius:

  • Donar a conèixer el personatge de l’Olívia, d’Ian Falconer (el seu autor) i la naturalesa i les característiques de les seves històries des de diferents perspectives.
  • Identificar alguns elements per a l’anàlisi dels personatges.
  • Acostar els infants al disseny de moda, des d’una vessant artística i creativa.

Un tercer laboratori que es pot triar és El calaix de l’artista.

Els objectius del laboratori són:

  • Donar a conèixer diferents tècniques d’il·lustració, estils i universos creatius.
  • Aproximar els infants a un ventall divers d’il·lustradors contemporanis, amb residència a Catalunya.
  • Convidar els infants a explorar algunes de les tècniques i animar-los a desenvolupar la seva vessant creativa i artística.

calaix-de-lartista

Cicle superior (5è i 6è)

Caputxeta vermella_Simple cob:Layout 1Oferim un recurs orientat a facilitar el treball amb els alumnes de cinquè i de sisè de primària a través dels àlbums il·lustrats, una proposta on art i lectura es donen la mà.

Una activitat en què donarem a conèixer diferents àlbums il·lustrats i que, tenint com a fil conductor l’àlbum il·lustrat, podrem experimentar, crear i innovar.  Els objectius de l’activitat són:

  • Afavorir que l’infant gaudeixi de la lectura a partir d’un àlbum il·lustrat.
  • Assolir el gust per llegir i la formació per ser un lector crític.
  • Aconseguir l’habilitat en la lectura i en l’anàlisi de la imatge.
  • Obtenir una visió, un gust estètic que enriqueix la formació personal i acadèmica de l’alumne.

logos-foment-de-la-lectura

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s