Ha mort Dick Bruna, creador de la conilleta Miffy

Nijntje.jpgDick Bruna (Utrecht, Països Baixos. 23 d’agost de 1927 – 16 de febrer de 2017) va morir a l’edat de 89 anys el passat mes de febrer. Era conegut per ser el creador de la conilleta Miffy, un dels personatges més entranyables i estimats dels petits lectors. S’han venut 85 milions exemplars de les seves històries arreu del món.

Fill d’un dels editors més importants dels Països Baixos, l’èxit del negoci va raure en el fet de tenir una llibreria a pràcticament a cada estació de tren d’Holanda. El seu pare volia que es fes càrrec del negoci familiar, però Dick Bruna no estava fet per portar una empresa i finalment va ser el seu germà qui se’n va fer càrrec. De totes maneres, ell va estar vinculat a l’empresa familiar durant més de vint anys treballant de dissenyador gràfic dels llibres que editaven i també en les traduccions a l’holandès. També es va fer conegut per il·lustrar les portades dels llibres de Maigret de Georges Simenon i James Bond de Ian Fleming entre altres. Era un gran apassionat de pintors com Mondrian, Matisse, LégerPicasso i la seva influència es nota clarament en els seus treballs.

miffy-imagen-animada-0018Va crear el seu personatge estrella, la Miffy, l’any 1955 quan estava de vacances amb la seva família i es va començar a inventar uns contes basats en un conillet que corria pel jardí de la casa on s’estaven i que explicava al seu fill Sierk abans d’anar a dormir. I a partir d’aquí van néixer els contes protagonitzats per la Miffy. Amb els anys s’hi van anar incorporant altres personatges com Snuffy el gos, el porquet Poppy o l’ós Boris, entre d’altres.

Fins l’any 2011, quan Dick Bruna va decidir retirar-se, s’havien editat una trentena de contes de la Miffy. Són contes de format petit i de forma quadrada per voluntat expressa de l’autor perquè volia que fossin a mida dels seus lectors, principalment d’edats compreses entre els 2 i els 4 anys. Amb 16 pàgines, unes 10 o 12 il·lustracions i quatre línies de text rimat. També es caracteritzen per l’ús de colors vius i bàsics i dibuixos de traç simple i clar. La Miffy és innocent i simple, té una actitud positiva i està oberta a noves experiències. A les seves aventures s’hi reprodueixen activitats en escenaris familiars pels seus petits lectors. La seva manera de ser fa que molts nens i nenes se sentin identificats amb ella i com que té un llenguatge propi tots els nens, siguin d’on siguin, la poden entendre fàcilment. L’estil minimalista de Bruna feia que estigués contínuament buscant simplificar els traços i el text per aconseguir dir el màxim amb la mínima expressió possible.

El nom original de la Miffy és Nijntje que vé de konijntje que en holandès vol dir conillet però es va decidir que per les traduccions, que es van arribar a fer a més de 50 idiomes, es fes servir un mateix nom i es va escollir Miffy, ja que sonava bé en la majoria de llengües.

Amb gairebé 60 anys d’èxit a les espatlles, les aventures de la Miffy també han fet el salt a la gran pantalla i l’any 2013 es va estrenar Miffy, la pel·lícula. També se n’ha fet una obra de teatre musical de petit format i una sèrie d’animació.

La popularitat de la Miffy va fer que Dick Bruna fos un dels holandesos més coneguts, rics i estimats del seu país i sempre va miffy_museuestar vinculat a la seva ciutat natal Utrecht. Per això als Països Baixos podem probar places i carrers dedicats a ell o a la Miffy i botigues on venen els seus productes de marxandatge. A Utrecht també hi ha la Casa Museu de la Miffy, renovada recentment i on s’hi ha reproduït el taller de Dick Bruna i també hi ha una plaça dedicada a la Miffy amb una escultura de bronze d’aquest famós personatge.

Obres de Dick Bruna a la Biblioteca Joan Triadú de Vic:

I sobre Dick Bruna:

llibres-miffy

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s