Tallers de poesia

L’activitat dels Tallers de poesia es va fer a la Biblioteca Joan Triadú de Vic de l’any 2002 a 2016 amb totes les escoles de Vic.

Els Tallers de poesia són un servei que la Biblioteca Joan Triadú ofereix, en col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, als centres escolars de Vic, concretament als alumnes de cicle superior de primària. Els Tallers de poesia pretenen aproximar els alumnes al llenguatge poètic, proporcionant-los pautes i recursos per tal que els escolars aprenguin a fer una bona lectura, recitació i interpretació d’un poema. A través d’exercicis de vocalització, dicció, expressió i interpretació, els escolars descobreixen una altra manera de llegir i d’interpretar la poesia. La sessió que es proposa a les escoles, a càrrec de professionals que provenen del món del teatre, consisteix en un taller de comunicació, on la poesia ens serveix d’excusa per treballar l’expressió oral. De forma lúdica, s’explica als alumnes la importància dels diferents elements que intervenen en la comunicació, posant especial atenció en el volum de veu, la vocalització i la interpretació del text.

Els Tallers de poesia van a càrrec de Teatrart. No tenen cap cost per a les escoles ja que el cost que suposa pagar als professionals que realitzen els Tallers l’assumeix la Biblioteca.

Objectius

Hi ha uns objectius generals que, d’una banda, pretenen donar a conèixer la Biblioteca Joan Triadú com un equipament que facilita recursos i eines per a l’aprenentatge i per a la formació dels ciutadans i ciutadanes i, de l’altra, establir vies de col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics i els centres d’ensenyament per tal d’optimitzar recursos, crear nous serveis i aconseguir una major visibilitat. Alhora els Tallers de poesia persegueixen uns objectius més específics que passen per dotar d’un conjunt d’habilitats i de coneixements als alumnes de cinquè i de sisè de primària.

Diversos moments de l’espectacle Tal poema farà un any

Els objectius generals dels Tallers de poesia són:

 • Establir vies de col·laboració entre la Biblioteca Joan Triadú, el Centre de Recursos Pedagògics i les escoles.
 • Donar a conèixer la Biblioteca als escolars.
 • Donar a conèixer la secció de poesia de la Biblioteca.
 • Apropar, d’una forma lúdica i amena, la poesia als nois i a les noies.
 • Fomentar el préstec de llibres de poesia.
 • Aconseguir que els alumnes coneguin un ampli ventall de poetes, de nous autors.

Els objectius específics són:

 • Adquirir habilitats d’expressió i de comunicació oral.
 • Facilitar la comprensió i l’expressió de la llengua oral.
 • Facilitar l’expressió emocional.
 • Millorar la comprensió lectora dels escolars.
 • Promoure les capacitats creatives de l’alumne.
 • Desenvolupar la memòria.
 • Millorar, a través del joc teatral, l’expressivitat del llenguatge no verbal.
 • Oferir recursos al professorat per desenvolupar la capacitat d’expressió i comunicació dels alumnes.

Agents implicats 

Els agents implicats en aquest servei que s’ofereix a les escoles de la ciutat de Vic són:

Moment de l’espectacle Tal poema farà un any 21 de març de 2014

Participants

Durant el curs 2014-2015 hi participaran els cursos de 5è o 6è de tots els centres de primària de la ciutat de Vic: Andersen, Escorial, Guillem de Mont-rodon, Pare Coll, Sagrat Cor, Salarich, Sant Miquel dels Sants, Santa Caterina de Siena, Sentfores, La Sínia i Vic Centre.

Espectacle de cloenda dels Tallers de Poesia

Curs 2014-2015

En el curs 2014-2015, els Tallers de poesia van tornar a finalitzar amb un espectacle que es va celebrar al teatre Atlàntida de Vic el divendres 20 de març de 2015 (en el marc del Dia Mundial de la Poesia). El tema escollit va ser L’escola i els tallers que es van anar fent durant el curs i l’espectacle final, que enguany tenia el títol de L’escola mola, van anar, de nou, a càrrec de Teatrart. Com ja va passar l’any passat, van caldre dues sessions de l’espectacle perquè el gran nombre d’alumnes participants poguessin mostrar els resultats dels Tallers de poesia als assistents.

Curs 2013-2014

En el curs passat, els Tallers de poesia van finalitzar amb la celebració, el divendres 21 de març de 2014, de l’espectacle Tal poema farà un any al Teatre Atlàntida, en què tots els alumnes participants als Tallers van mostrar, davant del públic assistent, els coneixements apresos als Tallers de poesia. L’Espectacle, que va tenir com a fil conductor El pas del temps, es basà en la teatralització de la poesia a càrrec dels alumnes de cinquè i sisè de primària de la ciutat de Vic. El volum de centres escolars que hi van participar va obligar a fer 2 sessions el mateix divendres 21 de març, Dia Mundial de la Poesia.

Àlbum de fotografies de l’Espectacle Tal poema farà un any (curs 2013-2014)

Per veure les fotografies cliqueu sobre la imatge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s